Biografie
Biografie van Jorgen Raymann: alles wat je moet weten over deze spreker
Jörgen Raymann, geboren op 13 augustus 1966 te Amsterdam, groeide echter op in Suriname. Later keerde hij terug naar Nederland om aan de Erasmus Universiteit Rotterdam economie te studeren. Tijdens zijn studie kwam Jörgen voor het eerst in aanraking met cabaret.
Terug in Suriname startte hij zijn restaurant Pedro waar hij een aantal keren per maand cabaretdiners organiseerde. Deze avonden waren zeer succesvol en werden een begrip in Paramaribo. Hier werd de basis gelegd voor zijn carriere als cabaretier.
Zijn televisiecarriere in Nederland begon in 1999 met het presenteren van The Comedy Factory bij de NTR. Zijn definitieve doorbraak kwam snel daarna met het veelzijdige late night programma Raymann is Laat, later getiteld zo: RAYMANN, waarin Tante Es al meer dan 10 jaar de show steelt.
Het programma beleefde in 2011 het 10-jarig bestaan, hetgeen een unicum genoemd kan worden in ‘Hilversum’.
Jörgen heeft zich de laatste jaren ontwikkeld als een begenadigd motivational speaker. Of het nu voor een grote multinational is of een VMBO-student, hij kan zijn verhaal met veel verve en humor helder en gedreven overbrengen; een verhaal om nooit te vergeten.
Theater
Met zijn theatershow Mi Kondre tru over Suriname en Surinamers kwam Jörgen in 1998 naar Nederland. Het was een doorslaand succes, de zalen waren uitverkocht. Hij kwam in hetzelfde jaar terug voor een reprisetournee. Daarna ging het hard met elk jaar een nieuwe voorstelling.
Even Slikken werd in 2000 in Nederland geproduceerd in de regie van Felix de Rooy. De voorstelling liet de thema’s zien van het leven in Suriname, de komst naar Nederland en de terugkeer naar Suriname. Een schrijnend verhaal waarin op hilarische wijze een kijkje wordt gegeven in de ziel van iemand met twee liefdes, Suriname en Nederland, met hoop, verwachting, illusie en desillusie. De voorstelling werd zeer enthousiast ontvangen, volle zalen in de twee jaar dat Jörgen hiermee door Nederland tourde. Een groot succes.
Hierna volgden vele voorstellingen waaronder In Holland Staat Mijn Huis, Slaaf of niet Verslaafd, Familyman.
Frede is de laatste voorstelling van Jörgen. Hij tourt hiermee voor het tweede seizoen door Nederland. Als kind werd Jörgen Fredeman (bangerik) genoemd omdat hij bang was voor het donker, spoken, honden enzomeer. Later werd hij bang om de verkeerde studie te kiezen, voor het examen, faalangst was hem niet vreemd. In Frede neemt hij samen met zijn favoriete alter ego’s plaats op de bank en het publiek is zijn psychiater. Aan het einde van de avond is hij hopelijk over zijn angsten en podiumvrees heen.
Frede wordt 21 april 2012 in Theater Zuidplein in Rotterdam opgenomen en komt in zomer/najaar 2012 uit.
Televisie
De publieke exposure kwam in Suriname met de uitzending van zijn oudejaarsconference in 1995. Daarna maakte hij zijn eerste Sun Dish reclame, waarmee hij razend populair werd als buurvrouw Esselien van Doornegat. In 1996 volgde zijn tweede oudejaarsconference.
Met een aantal musici-vrienden maakte hij zijn eerste voorstelling.
Toen Jörgen steeds vaker met zijn cabaretvoorstellingen Nederland aandeed, werd hij gevraagd om The Comedy Factory te presenteren bij de NTR. Een toonaangevend stand-up comedy programma waarin nationale en internationale comedians optraden. Het programma liet een mix aan comedy zien, zoals black, visueel, smart, observerend.
De definitieve doorbraak kwam in 2001 met het veelzijdige latenight programma Raymann is Laat, een amusant en informatief programma met een aantal vaste onderdelen, waaronder natuurlijk Tante Es (Esselien van Doornegat), Altijd Prijs met Ahmed (de slager) en Quintis Ristie.
In 2010 veranderde de naam in zo: RAYMANN met uiteraard Tante Es en items zoals De Pappies. Kenmerkend in de programma’s is de diversiteit waarmee Jörgen vele groepen in de samenleving weet te bereiken, te verrassen en te amuseren. Zijn betrokkenheid bij de multiculturele samenleving weet hij op een heldere en uitdagende manier te vertalen naar een succesvolprogramma voor de kijker.
10 jaar diversiteit op televisie
Zondag 11 september 2011 bestond Raymann is Laat/zo: Raymann 10 jaar, een unicum in de snelle wereld van de media. In deze uitzending blikte Jörgen terug op de hoogtepunten van zijn televisiecarriere met zijn favoriete tv-momenten en ook die van de kijkers, comedians die groot zijn geworden na hun tv-debuut bij Raymann, interviews met grootheden, reportages en beroemde muzikanten die met een optreden in de studio het publiek in een zekere extase brachten.
Motivational speeker
In de loop der jaren heeft Jörgen zich ontwikkeld als een veelgevraagd motivational speaker. De persoonlijke ontwikkeling, evenals de ontwikkeling als bedrijf of groep, staat centraal. Jörgen gebruikt hiervoor zijn Hi5 die als kompas richting geeft en houvast biedt om een bepaald doel te bereiken. Passie, focus, overzicht, betrouwbaarheid en kennis zijn de keywords en dit is op alles toepasbaar.
Jörgen spreekt regelmatig op scholen en universiteiten, bij bedrijven en op symposia.
Zijn speeches worden ervaren als een verhaal om nooit te vergeten; inspirerend, humorvol en to the point.
Goede doelen
Jörgen is o.a. ambassadeur van Unicef en Stichting Giving Back. Op 23 mei 2011 heeft hij als ambassadeur van Unicef aan de koningin de eerste ‘65 Jaar UNICEF’ postzegel overhandigd. Daarnaast heeft hij zijn eigen foundation, het PIET-fonds, dat staat voor Poor Infant Equality Trust-fund. Het PIET-fonds heeft Jörgen in Suriname opgericht, maar ondertussen heeft het fonds ook een Nederlandse afdeling. Het staat voor het ondersteunen van kinderen met een bepaalde wens op cultureel en/of educatief gebied.
Andere werkzaamheden
Jörgen Raymann maakt een serie programma’s over zijn helden. Onder de naam Raymanns Helden bezoekt hij positieve rolmodellen die hij bewonderenswaardig vindt. Zondag 27 mei wordt een pilot uitgezonden op tv.
Wekelijks schrijft Jörgen een column in de Telegraaf, Van deze columns zijn er 45 in een bundel verschenen dat de titel Het beste van Raymann meekreeg. Van serieuze boodschap tot statement. Een ding hebben zijn columns gemeen: ongenadige humor.
Jaarlijks host hij het evenement Dutch Versity/Hi5’s Rhythm for Succes. Comedy staat centraal, maar Jörgen inspireert jongeren en brengt een educatieve boodschap met zijn ‘High Five’.
Elke dinsdag presenteert hij het tv-programma 5op2 (Nederland 2, NTR). Met aandacht voor actuele, maatschappelijke onderwerpen.
Bijzondere prijzen en erkenningen
Jörgen heeft een aantal prijzen ontvangen door de jaren heen. In 2005 ontving hij de Personality Prijs, in 2006 de Kleuren Award en in 2009 de Jörgen Raymann tulp.
Presentator, spreker en cabaretier
Jörgen is een veelgevraagd presentator op congressen en symposia, in zowel het bedrijfsleven als in de culturele wereld. Daarnaast kan hij zijn betrokkenheid bij de samenleving op een inspirerende wijze omzetten in een motivational speech. Ook treedt hij op als cabaretier met een kort programma dat specifiek voor de gelegenheid is samengesteld; verrassend, scherpzinnig en onverwachts. U bent gewaarschuwd!