Charles Groenhuijsen geeft lezing over de verkiezingen 2012 in de VS
In 2012 staat er nog meer op het spel dan in 2008.
Krijgt Barack Obama nog vier jaar? Gunt een meerderheid van de Amerikaanse kiezers hem een tweede termijn in het Witte Huis?
Er staat veel, héél veel op het spel. Nog meer dan in 2008.
Natuurlijk de verkiezingen van 2008 waren ‘historisch’. De eerste zwarte president in de Amerikaanse geschiedenis; een campagne die miljoenen Amerikanen politiek actief maakte en tallozen verdrukten hoop gaf.
De verkiezingen van 2012 zijn niet minder ‘historisch’.
Het presidentschap van Barack Obama heeft voor ‘change’ gezorgd. Maar bepaald niet op de manier die hij in 2008 in gedachten had. Integendeel.
Obama hoopte op verzoening. Hij dacht met redelijkheid grote groepen gematigde en conservatieve kiezers aan zich te binden. Hij hoopte op een Amerikaanse variant van het ‘poldermodel’.
Maar de tegenkrachten bleken sterk en vastberaden.
“Yes, we can”, beloofde Obama.
“No, you won’t” zeggen zijn opponenten.
De economie tuimelde de afgrond in. Het politieke klimaat in Amerika is de afgelopen vier jaar sterk verhard. Er was de onverzoenlijke Tea Party. Nu is er weer een heftige tendens om het homohuwelijk (waar Obama zich onlangs voor uitsprak) grondwettelijk te verbieden. Republikeinen en Democraten bestrijden elkaar heftig over de aanpak van de economische malaise. Er komt een keiharde confrontatie over Obama’s ziektekostenplan. Alles wat Obama doet wordt door de Republikeinen hooghartig onderuit geschoffeld.
In het Congres vechten Republikeinen en Democraten een permanente loopgravenoorlog uit. In Nederland klagen we wel eens over verharding in de politiek. Maar het is een dameskransje-op-zondagmiddag vergeleken met de snoeiharde aanvallen waarmee Barack Obama en Mitt Romney elkaar nu al te lijf gaan. En het moet nog beginnen.
Net als vier jaar geleden trekt oud-NOS-correspondent Charles Groenhuijsen, die vanaf 1984 Amerikaanse verkiezingen op de voet volgt, het land in om spreekbeurten over de verkiezingen te geven. Aan de hand van cartoons, foto’s en video’s vertelt hij het fascinerende verhaal over vier jaar Obama. En hij kijkt natuurlijk vooruit en vergelijkt de Amerikaanse en Nederlandse politiek.
Dit worden de duurste verkiezingen ooit met een campagnekas van zeker een miljard (!) dollar per kandidaat. Dan gaat het alleen om officiele campage-gelden. Daarin zijn niet begrepen de snel groeiende geldstromen van de politieke actiegroepen die vrijwel ongecontroleerd hun gang kunnen gaan. PAC’s heten ze officieel – Political Action Committees – maar het zijn in de praktijk vaker politieke knokploegen. Als je ziet hoe het er in de voorverkiezingen af en toe aan toe ging is het niet moeilijk te bedenken hoe hard de strijd komend najaar zal zijn.
Er staat in 2012 misschien nog wel meer op het spel dan in 2008. De voorzichtige hoop op een beleefde, constructieve samenwerking tussen links en rechts is vervlogen. Amerika staat nu meer nog dan vier jaar geleden voor een links-rechts keuze die van kolossale invloed is hoe de Amerikaanse samenleving zich de komende tientallen jaren zal ontwikkelen. De uitslag van 6 november heeft ook verstrekkende gevolgen voor Europa en dus Nederland.
In zijn spreekbeurten kan Charles Groenhuijsen in overleg met opdrachtgevers specifieke onderwerpen (zoals economie, cultuur, buitenlandse politiek) extra belichten.
Hij houdt geen standaardverhaal.
Daarvoor is de race van 2012 is te spannend en te veelzijdig.
Boek Charles Groenhuijsen voor een lezing over de verkiezingen 2012 van de Verenigde Staten. Voor meer informatie: 0321 - 31 71 21 of 020 - 637 02 66