Biografie
Biografie van Prof. dr. Bas Haring: alles wat je moet weten over deze spreker
Bas Haring, geboren op 23 april 1968 te De Bilt, is volksfilosoof die wetenschap en filosofie voor iedereen toegankelijk maakt. Bas is hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, schrijver en tv-presentator.
In 1988 behaalde Bas zijn propedeuse natuurkunde en 1992 zijn doctoraalexamen Cognitieve Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit Utrecht. Bas Haring promoveerde in 1997 tot doctor aan dezelfde universiteit in de Informatica.
Sinds oktober 2006 is Bas als bijzonder hoogleraar vanwege het Leids Universiteits Fonds benoemd op de Leidse leerstoel ‘Publiek begrip van wetenschap’.
Als schrijver is hij bekend geworden met het boek ‘Kaas en de evolutietheorie’. Dit werk over de evolutietheorie en de implicaties hiervan verscheen in 2001 en hij ontving in 2002 de ‘Gouden Uil’ voor de jeugdliteratuur en de Eureka!-prijs voor populairwetenschappelijke literatuur.
In oktober 2003 verscheen zijn tweede boek, De ijzeren wil, over de verschillen tussen mensen, konijnen en computers. Hierin gaat hij in op de vraag of de mens iets extra's heeft ten opzichte van dieren en computers aan de hand van verschillende voorbeelden. Haring grijpt ook vaak terug naar begrippen uit de evolutiebiologie, alhoewel hij zelf vindt dat hij "op zoek is naar mechanismen" niet naar biologische verklaringen.
Naast boeken schrijft Haring ook columns voor verscheidene tijdschriften, waaronder in het verleden Intermediair en thans de Volkskrant. Zo presenteerde Bas de Tegenlicht-aflevering ‘En we werken nog lang en gelukkig’. In 2004 en 2006 presenteert hij de tv-programma’s ‘Stof en Haring’ voor de RVU waar filosofische vragen centraal staan.
Bas Haring inhuren als spreker
Bas Haring is te boeken als spreker en geeft lezingen over diverse onderwerpen met betrekking tot wetenschap en filosofie. Huur Bas Haring in als inspirerende spreker voor uw event of lezing.