Biografie
Biografie van Prof. dr. Herman Pleij: alles wat je moet weten over deze spreker
Prof. dr. Herman Pleij werd geboren op 24 februari 1943 in Hilversum en is hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en schrijver van vele werken. Hij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Promoveerde in 1979 op Het Gilde van de Blauwe Schuit. Literatuur, volksfeest en burgermoraal in de late middeleeuwen, herdrukt in 1983. Deze studie gaat in het bijzonder over carnavalsteksten en de betekenissen van het tijdelijk vestigen van omgekeerde werelden.
Academische carrière
Sinds 1981 tot zijn pensionering in 2008 werkte hij als hoogleraar in de Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Pleij was daar van 1990 tot 1992 decaan van de Faculteit der Letteren. In 1993 werd hij onderscheiden door de Belgische regering met de Francqui-leerstoel voor buitenlanders, en in 2000 door de Katholieke Universiteit Brussel met een eredoctoraat.
Prof. Dr. Herman Pleij is vooral geïnteresseerd in volksliteratuur en –cultuur, toneel, de rederijkers, de betekenis van de vroege drukpers, de ontwikkeling van een burgermoraal en van Nederlandse identiteiten in het algemeen.
Publicaties van Herman Pleij
Pleij maakte in 1991 een zesdelige radio- en TV-serie voor TELEAC onder de titel Sprekend over de middeleeuwen, waarvan ook een boek gemaakt is onder dezelfde titel (uitgeverij Prometheus). Tevens schrijft hij in dag- en weekbladen over cultuurhistorische onderwerpen. Essays over Nederlandse mentaliteiten en de nationale beschavingsgeschiedenis zijn verzameld onder de titel Het Nederlandse onbehagen (Prometheus, 1991), Hollands welbehagen (idem, 1998), Tegen de barbarij (idem, 1999), De herontdekking van Nederland (idem, 2003), alle herdrukt, en het meest recent Erasmus en het poldermodel (idem, 2005). Vanuit deze belangstelling is een tiendelige TV-serie Wij Nederlanders gemaakt met G.J. Dröge en uitgezonden door de AVRO in 1997.
Andere publicaties zijn: De sneeuwpoppen van 1511. Literatuur en stadscultuur tussen middeleeuwen en moderne tijd (1988; herdruk Prometheus, 1998); Op belofte van profijt; stadscultuur en burgermoraal in de Nederlandse letterkunde van de middeleeuwen (Prometheus, 1991).
Pleij was in 1993 mederedacteur van Nederlandse literatuur, een geschiedenis, en in 1996 van Een theatergeschiedenis der Nederlanden. Schreef in 1994 ook een roman, Zandgrond (Prometheus), over een man die worstelt met het dagboek van zijn grootvader uit de Eerste Wereldoorlog in België. In 1997 verscheen Dromen van Cocagne. Middeleeuwse fantasieën over het volmaakte leven (Prometheus), meermalen herdrukt en vertaald in het Duits en Engels. Van 2002 is Van karmijn, purper en blauw; over kleuren van de Middeleeuwen en daarna (Prometheus) ook vertaald in het Engels.
Binnenkort verschijnen: De eeuw van de zotheid; Plaatsen van herinnering, deel I (met Wim Blockmans); Het gevleugelde woord als deel II van een nieuwe Nederlandse literatuurgeschiedenis.
Pleij werkt thans aan een studie over leven en werken van Anna Bijns te Antwerpen, aan een boek over het literaire en culturele leven in het Amsterdam van vóór de Gouden Eeuw en aan een roman over Willem van Oranje.
Herman Pleij inhuren als spreker
Herman Pleij wordt beschouwd als een van de beste sprekers van Nederland. Als weinig anderen weet hij een breed publiek enthousiast te maken voor cultuurhistorische onderwerpen en inzicht te geven in de historische achtergrond van de huidige maatschappij, en van wat wij als 'typisch Nederlands' beschouwen. Hij doet dat door zijn publicaties, door lezingen, door optredens op tv en radio en door middel van eigen televisieprogramma's. Huur Herman Pleij in als inspirerende spreker voor uw event of lezing.